29.8.2016
Ensimmäinen kirjoitukseni blogiin. Mielessä ovat tällä hetkellä verkoston yhteydet etelän kumppaneihin ja varainhankinta, siis tällä hetkellä omalle vastuulleni kuuluvat asiat. Mitä niistä voisi sanoa elokuussa 2016?
Kumppanuuksien rakentaminen nojaa osin IDSN:n jäsenjärjestöihin ja osin muissa yhteyksissä (työelämässä) saamiimme kumppanuuksiin. IDSN on toki keskeinen ja kohtuullisen jäsentynyt taho, mutta dalitien oikeuksien eteen tekeviä on myös sen ulkopuolella. Kumppanuuksien ylläpitoon tarvitaan myös resursseja, esim. aikaa ja rahaa. Siksi yhtään tehokkaampaan kumppanitoimintaan kytkeytyy ainakin ajatus, missä projektissa voisimme yhdessä toimia ja kuka sen voisi rahoittaa.
Kävin itse viime maaliskuussa Mumbaissa. Kävin alustavia neuvotteluja paikallisen, hyvämaineisen korkeakoulun kanssa, joka tekee paljon laadukasta tutkimusta dalit-kysymyksissä. Tämän yhteyden jatkaminen on eräs omista prioriteeteistani – katsotaan mitä siitä seuraa.
Kiinnostavaa on myös tällä viikolla edessä oleva keskustelu Insinöörit ilman rajoja -järjestön edustajan kanssa. Tapasimme Maailma kylässä -festivaalilla, ja yhteisiä intressejä oli selvästi. Käytännössä nämä (kuten nuo edellisetkin) asiat linkittyisivät myös varsinaiseen päivätyöhöni, koska tätä DSNFi-toimintaahan pyöritämme vapaaehtoisina, kuka missäkin elämäntilanteessa, joten synergiaa on järkevää luoda.
Lopuksi haluan vielä mainostaa Itä-Suomen yliopistossa daliteista sosiologian väitöskirjaa tekevän Ghanshyam Bishwakarman tutkimuksia. Hän on itse taustaltaan nepalilainen ja tietää paljon dalitien kohtaamasta syrjinnästä. Kohtasimme hänenkin kanssaan Maailma kylässä -festivaalin yhteydessä ja tuo kontakti poiki sekä artikkeliyhteistyön toimittamassani kirjassa (linkki alla) että paneelikeskusteluun osallistumisen Tieteiden talolla. Jatkostakin olemme Ghanshyamin kanssa paljon puhuneet. Ai niin, kiitos tuosta yhteydestä Kirsti Kirjavaiselle!
Tässä on linkki tuon artikkelin sisältämään kirjaan. Artikkeli löytyy sivulta 85 ja se käsittelee dalit-tyttöjen oikeutta koulutukseen.
http://www.diak.fi/tyoelama/Julkaisut/Documents/9789524932653.pdf
Kirja tehtiin korkeakoulujen globaalin vastuun ja kestävän kehityksen GLORE-hankkeessa (2014-2016). Siitä lisätietoja saa osoitteesta gloreproject.blogspot.fi.
Ottakaahan lukijat muuten rohkeasti yhteyttä, jos jokin herättää mielenkiintonne! Yhdessä näiden asioiden miettiminen on varmasti paljon kiinnostavampaa.
T. Sami
Sami Kivelä on DSNFi:n hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja.