Kampuselämää Bangaloressa

”Sykähdyttävin hetki matkani aikana oli se, kun näin kampuksella esityksen, jossa kuusi opiskelijaa tanssi ja soitti ylväänä dalit-rumpua. Esitys oli osa tamilien sadonkorjuujuhlaa, Pongalia. Rumpu on merkittävä ja arvostettu osa dalitien omaa historiaa, kulttuuria ja traditionaalista uskontoa ja sen käyttö on jatkunut myös kristityissä yhteisöissä. Rummun kautta daliteilla on ollut perinteisesti myös pieni jalansija kastihindujen uskonnollisessa elämässä, johon he eivät muuten ole saaneet osallistua. Dalitit ovat toimineet rituaalisina rummuttajina kastihindujen hautajaisseremonioissa. Rummutus lehmännahasta valmistetulla rummulla on kastihindujen näkökulmasta saastuttavaa ja siksi työ on langennut daliteille.”

Dalitien solidaarisuusverkoston hallituksen jäsen Mari Metso opiskeli kolme kuukautta Intian Bangaloressa ja kirjoittaa kokemuksistaan blogitekstissään. Lue Marin blogi.