Dalitien ääni kuuluu vihdoin YK:ssa!

Dalitien kansainvälinen solidaarisuusverkosto IDSN sai 15 vuotta kestäneen anomisen jälkeen tunnustetun aseman YK:n ECOSOC-komiteassa.

YK:ssa järjestetyn historiallisen äänestyksen jälkeen 7.12.2022 ihmisoikeusverkosto IDSN sai vihdoin YK:n neuvoa-antavan aseman.

Ennen äänestystä IDSN:llä oli YK:n kansalaisjärjestökomitean historian pisimmän vireillä olevan hakemuksen ennätys. Näiden 15 vuoden aikana YK:n asiantuntijat, kansainväliset järjestöt, valtiot ja ihmisoikeuksien puolustajia tukevat järjestöt ovat kutsuneet sitä epäoikeudenmukaiseksi ja kostotoimeksi laillista ihmisoikeusjärjestöä vastaan.

Vuosien varrella IDSN on vastannut yli 100 kysymykseen kansalaisjärjestökomitean yli 30 istunnon aikana, joista monet ovat olleet toistuvia. Organisaation antamista vastauksista ei ole koskaan löydetty vikaa.

Hyvää tarkoittavat diplomaatit kysyivät järjestöltä useaan otteeseen, miksi se ei vain luovu ECOSOCin neuvoa-antavan aseman saamisesta. He huomauttivat, että IDSN on onnistunut varmistamaan, että dalit-ihmisoikeuksien puolustajat ovat puhuneet YK:ssa kansainvälisten yhteistyökumppaniemme avulla, jotka ovat tarjonneet tilaa ja aikaa alustoillaan.

”Olemme onnistuneet toimimaan YK:n mandaattien ja komiteoiden kanssa, vaikka meillä ei olekaan asemaa. Mutta se ei ollut pointti! Ei ole hyväksyttävää, että jäsenemme, jotka ovat dalitien ihmisoikeusjärjestöjä, eivät vieläkään voineet tulla YK:n istuntoihin Genevessä tai New Yorkissa puhumaan. Ei ole hyväksyttävää, että he eivät voi vaatia YK:n kulkulupaa tai järjestää YK:n sivutapahtumaa IDSN-lipun alla. Ei ole hyväksyttävää, että valtiot voivat estää dalitien äänet YK:ssa aivan kuten ne estävät dalitien äänet ja dalitien oikeudet maissa, joissa kastisyrjintää tapahtuu. Nyt olemme täysivaltaisia jäseniä! Dalitien ääniä ei hiljennetä”, toteaa IDSN tiedotteessaan.

www.idsn.org/ecosoc

https://ishr.ch/latest-updates/un-finally-grants-access-to-dalit-rights-organisation-blocked-for-a-record-15-years/

https://idsn.org/a-long-awaited-and-hard-fought-victory-for-us-and-a-triumph-for-dalit-voices-everywhere/