Mikä on dalit-nuorten Storytelling-hanke Nepalissa?

Dalit-nuorella ei ole vaihtoehtoa. Jo koulussa hän tottuu, ettei hänen kanssaan voi leikkiä, syödä tai opiskella. Mikäli hän ylipäänsä on päässyt kouluun. Dalit-nuori oppii, ettei hänen saa koskea eikä hänen kädestään ottaa mitään, koska häntä pidetään saastaisena. Aiemmin puhuttiin ns. kastittomista, joilla ei ollut mitään oikeuksia yhteiskunnassaan.

Työssä dalit-nuorta on vastassa kausityön tai maaorjuuden kurimus. Palkkana saattaa olla pelkkiä mangoja. Maataloudessa ei suojele sosiaaliturva eivätkä ammattiliitot.

Voiko Nepalin dalitien elämä muuttua? Samaritan Uplift Service -järjestö auttaa yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle jätettyjä dalit-yhteisöjä. Storytelling-hanke, jota me suomalaiset tuemme, yhdistää nuoria ja antaa heille mahdollisuuden kertoa tarinansa. ”Mitä useampi jakaa tarinansa, sitä enemmän tiedämme ja koemme, että emme ole yksin”, nuoret sanovat.

Dalitien solidaarisuusverkosto kerää varoja nepalilaisen Samaritan Uplift Service(SUS)-järjestön työhön dalit-nuorten parissa. Yhteistyön avulla käynnistyi vuonna 2021 kolmivuotinen Storytelling-hanke dalit-nuorten tukemiseksi Terain alueella. Jo ensimmäisenä koronavuonna mukana oli 110 dalit-nuorta ja heistä 17 oli saanut koulutusta ihmisoikeuksista, juridiikasta, perustuslaillisista oikeuksista ja edunvalvonnasta. Välillisesti voimaantuminen vaikuttaa perheisiin ja yhteisöihin laajalti alueella. Ja antaa nuorelle toivoa siitä, että hän ei jää yksin.