Joulukeräys 2023: Mitä tuloksia työllä dalit-nuorten parissa on?

Pienkeräyksemme dalit-nuorille Nepalissa nuorten voimaantumiseksi on avautunut. Keräämme avustusta SUSille eli Samaritan Uplift Service -järjestölle Storytelling- työhön nuorten parissa. Nyt on mahdollista lahjoittaa joulukorttivarat ja antaa lahja nuorille, jotka tarvitsevat apuamme kipeästi. Ja sydämellinen kiitos, jos olet aiemminkin tukenut joululahjallasi nuoria. Voit lahjoittaa tilille FI38 1745 3000 1374 99 , viestikenttään kirjoita 4999. Pienkeräys on voimassa 31.1.2024 asti.

Mitä tuloksia työllä dalit-nuorten parissa on? Verkostomme hallituksen jäsen Lauri Lind pääsi tutustumaan tukemaamme SUS:in Storytelling-työhön. Parikymmentä dalit-nuorta kaikkiaan viidestä Story-klubista osallistui kolmipäiväiseen vaikuttamistyön koulutukseen Sarlahissa, eteläisessä Nepalissa. Osallistujina oli nuoria, jotka olivat suorittaneet tai suorittamassa lukiota.

Nuorten haastatteluissa ilmeni, miten yhteisön tuki ja koulutus ovat erittäin tärkeitä. Moni nuori haluaisi jatkaa eteenpäin, mutta perheillä on harvoin siihen varaa.

Tarinatyöpajan nuorista Jyoti opiskelee lukion viimeisellä luokalla. ”Kun olin ensimmäisellä luokalla perheeni oli niin köyhä, ettei minulla ollut varaa koulukenkiin. Kun menin kouluun paljasjaloin, opettajat lähettivät minut takaisin kotiin sanoen, ettei kouluun voi tulla ilman kenkiä. Olin muutaman päivän kotona menemättä kouluun, kunnes naapurissa asuvat tätini menivät koululle ja moittivat opettajia: ”Onko työnne opettaa oppilaita vaiko kenkiä, joita oppilaat pitävät jaloissaan?” Tämän jälkeen uskalsin taas jatkaa opintoja.”

Phekan puolestaan valmistui stipendin avulla laboratorioassistentiksi, mutta toivoo pääsevänsä valtion töihin. ”Nepalin valtio ja ”ylemmät” kastit ovat saattaneet dalit-yhteisöt takapajuiseen asemaan. He eivät anna meidän edetä eikä hallitus tee tarpeeksi koulutuksemme eteen. Usein syynä on perheiden köyhyys. Dalit-lapsille ei opeteta koulutuksen merkitystä pienestä pitäen. Vaikka peruskoulun saisikin käytyä, on lukio mahdottomuus. Nepalin valtio on luvannut ilmaisen koulutuksen lukioon asti, mutta todellisuudessa tämä ei daliteille onnistu ja lupaus kaikuu tyhjänä. Kaiken muutoksen edellytys on koulutus! Vain se mahdollistaa dalitien etenemisen yhteiskunnassa.”

SUS:n vahvuus on nimenomaan paikallisyhteisöjen rakentajina, jossa tarinankerronta on työväline. Lahjasi dalit-nuorille auttaa nuoria ja raportoimme tuloksista säännöllisesti.

— Joulukeräyksemme nepalilaisen SUS-järjestön nuorten voimaantumista ja Storytelling-hanketta varten on käynnissä. Lahjoita tilille FI38 1745 3000 1374 99 , viestikenttään 4999. Keräyslupa on voimassa 31.1.2024 asti RA/2023/1289.